dyniowe ciastko z masłem orzechowym; kawa zbożowa |
przepis /1 porcja/
50g mąki pełnoziarnistej
jajko
łyżka jogurtu greckiego
dwie kopiaste łyżki puree z pieczonej dyni
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, aby powstała gładka masa (ja zrobiłam to wieczorem, tylko pominęłam sodę i proszek, które dodałam do ciasta rano).
Wylewamy do formy żaroodpornej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzany do 180*C.
I u mnie dynia wylądowała w tym roku. Na początku taka niepewna próbowałam po kawałeczku, a tu proszę. Moje kubki smakowe były zachwycone! W tym ciastku w połączeniu z masłem orzechowym (którego ostatnio u mnie dosyć sporo) no istne niebo :)
Najgorsza środa...
Nakładanie szczęśliwej maski na smutną rzeczywistość... Zdarza się coraz częściej.
wygląda jak jagodzianka, ale jest jeszcze lepsze ;)
OdpowiedzUsuńCudownie musiało to smakować!
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDyniowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu świetnie! Musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te jednoporcjowe ciacha :) Dynia króluje!
OdpowiedzUsuńHeeeeeeeeej, wyrzuć tę maskę i zmień rzeczywistość!
OdpowiedzUsuńPrzecież tak się da:)
Ale wygląda! <3 Cudeńko!
OdpowiedzUsuńdyniowe ciacha są ekstra! szczególnie takie jedno-porcjowe :)
OdpowiedzUsuńdamy radę dzisiaj :*
wow! wygląda tak pysznie! wilgotne, słodkie i takie żółciutkie :)
OdpowiedzUsuńno ja nie wiem... moje masło orzechowe jest jakoś zawsze za gęste na takie dekoracje xd
OdpowiedzUsuńmasz za ładne te zdjęcia :*
OdpowiedzUsuńOjej naprawdę ? Dziekuję :)
UsuńIdealne ciacho! Kocham dynię, więc muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń