wtorek, 8 października 2013

63. pumpkin everywhere


dyniowe ciastko z masłem orzechowym; kawa zbożowa



przepis /1 porcja/
50g mąki pełnoziarnistej
jajko
łyżka jogurtu greckiego
dwie kopiaste łyżki puree z pieczonej dyni
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, aby powstała gładka masa (ja zrobiłam to wieczorem, tylko pominęłam sodę i proszek, które dodałam do ciasta rano).
Wylewamy do formy żaroodpornej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzany do 180*C.

I u mnie dynia wylądowała w tym roku. Na początku taka niepewna próbowałam po kawałeczku, a tu proszę. Moje kubki smakowe były zachwycone! W tym ciastku w połączeniu z masłem orzechowym (którego ostatnio u mnie dosyć sporo) no istne niebo :)

Najgorsza środa...

Nakładanie szczęśliwej maski na smutną rzeczywistość... Zdarza się coraz częściej.







14 komentarzy:

  1. wygląda jak jagodzianka, ale jest jeszcze lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie musiało to smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prostu świetnie! Musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te jednoporcjowe ciacha :) Dynia króluje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Heeeeeeeeej, wyrzuć tę maskę i zmień rzeczywistość!
    Przecież tak się da:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dyniowe ciacha są ekstra! szczególnie takie jedno-porcjowe :)
    damy radę dzisiaj :*

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! wygląda tak pysznie! wilgotne, słodkie i takie żółciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no ja nie wiem... moje masło orzechowe jest jakoś zawsze za gęste na takie dekoracje xd

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne ciacho! Kocham dynię, więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń