czwartek, 10 października 2013

65. jesienny omlet


dyniowy omlet biszkoptowy z jogurtem naturalnym i gruszką ; dwa ciastka maślane



Tak dawno omletu nie jadłam, że nie mogłam zrobić nic innego.  Resztki dyniowego puree w słoiku trzeba wykorzystać więc, dorzucam :)
inspiracja
przepis /1 porcja/ 
jajko i dwa białka * 
20 g mąki 
kopiasta łyżka puree z dyni
masło 

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę i puree z dyni. Mieszamy dokładnie i delikatnie. Smażymy na delikatnie wysmarowanej masłem patelni teflonowej, pod przykryciem, na średnim ogniu dopóki wierzch się nie zetnie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy na talerz i zajadamy z ulubionymi jesiennymi dodatkami.  

* można dać dwa jajka  

Jadę nad morze. Będziemy się z klasą integrować. Mieszane uczucia, ale staram się być uśmiechnięta. Ah no trochę więcej pozytywizmu :) 
Wracam do Was w poniedziałek, udanego weekendu !


10 komentarzy:

  1. Życzę miłej i udanej wycieczki ;) Ja nie lubię tego typu wyjazdów, ale moze to przez złe doświadczenia. Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny omlecik:) udanego wyjazdu, będzie fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miłego wyjazdu!!
    A omlety- zawsze spoko; D

    OdpowiedzUsuń
  4. jak fajnie, nad morze ! takze miłego czasu z znajomymi ;* udanego wyjazdu !
    dyniowy omlet, tak jesiennie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny omlet :)
    Zazdroszczę wyjazdu nad morze, z chęcią sama bym tak uciekła. Trochę wiecej optymizmu, na pewno będzie fajnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ahhh i ciasteczka maślane do tego <3 pyszności

    OdpowiedzUsuń