niedziela, 20 października 2013

72. pieczone w słoiczku

śliwkowo cynamonowe ciastko w słoiku po kremie speculoos



Niedziela, poniedziałek i znów, od początku. "Po malutku wchodzisz w dorosłe życie". Jak dla mnie to rutyna, a nie jakieś wchodzenie. No, ale co zrobisz, trzeba się trzymać i cieszyć :)
No i speculoos się skończył, ale zaopatrzony tata przyjechał w nocy i przywiózł słoiczek.

A to było przepyszne ! ciasto tak fajnie przesiąkło kremem ,mmm <3

przepis \1 porcja do słoika\

60 g mąki pełnoziarnistej
jajko
5 g masła
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie śliwki
starta kora lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
słoiczek po nutelli, PB itp.

Śliwki dusimy na patelni razem z cynamonem do miękkości, a następnie zagniatamy widelcem na puree.
W miseczce łączymy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i dodajemy wystudzoną masę ze śliwek. Ponownie mieszamy i przekładamy ciasto do słoiczka. Wstawiamy na 30-35 minut do nagrzanego do 170 C piekarnika. Wyjmujemy i zajadamy ! :)

8 komentarzy:

  1. fajne to ciasto, te w słoiczku są ekstra :) taka jedno-porcjowa poranna przyjemność :)
    miłej niedzieli ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Słoiczkowe śniadania u jmnie ograniczają się do płynów, ciągle boję się eksplozji piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie piekłam ciasta w słoiczku, ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pieczone ciacha w słoiczkach to fajna odmiana od owsianki czy kaszki w słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja mam obawy przed pieczeniem w słoiku xd
    aleTwoje bym chętnie porwała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. raaany ciacho w słoiku po taki kremie! niebooo

    OdpowiedzUsuń