wtorek, 22 października 2013

75. Twaróg

kakaowy suflet z bananem i gorzką czekoladą oraz orzechami macademia



Najlepszy jaki jadłam . Wyrósł pięknie czego kiepskie zdjęcia nie pokazują, niestety. Mocno kakaowy, ale nie tak bardzo słodki. Jako 'słodzik' posłużył mi schowany w srodku banan. Pyszność !
No i jak byście widzieli moją minę jak zobaczyłam w Kauflandzie to duże stoisko z róznymi orzechami, a już zwłaszcza orzechy macademia :P

przepis /1 porcja/
160 g twarogu sernikowego
jajko
20 g kakao
szczypta proszku do piecznia
pół banana
20 g gorzkiej czekolady
ulubione orzechy

Białka oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka miksujemy z twarogiem, kakao i proszkiem do pieczenia na gładką masę, dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Połowę masy przekładamy do kokilki, układamy pokrojonego w kostkę banana i czekoladę i zakrywamy resztą masy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 25 minut. Wyjmujemy pomału żeby suflet nie opadł i posypujemy posiekanymi orzechami. 


Dzisiaj tylko dwie lekcje i potem do kina. Ah no i w międzyczasie do lekarza.


13 komentarzy:

  1. gratuluję sufletu i życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kina z klasą, to pewnie na Wałęsę idziesz?:)

    Ładny suflet, ja jeszcze nigdy sufletów nie robiłam, powinnam spróbować, bo wszyscy je zachwalają.

    OdpowiedzUsuń
  3. tak kusisz sufletem i zachwalasz walory smakowe i zostawiasz nas bez przepisu? oj nie ładnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam jak kusisz :D szkoda że tak wcześnie muszę wstawać...

    OdpowiedzUsuń
  5. Też ostatnio robiłam suflet, był pyszny. A taki z dodatkiem banana musiał być genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. suflet z twarożki do tego na kakaowo - aż sama nabrałam ochoty na taki :)
    to fajny dzień dziś miałaś ;D

    OdpowiedzUsuń