jabłko w cieście z syropem klonowym |
To było na prawdę coś pysznego. Lekko kwaśnawe, świeże jabłko z działki, idealnie puszyste ciasto i słodki syrop klonowy. Dla zainteresowanych daję przepis, bo jest na prawdę godny uwagi :)
przepis /1 porcja/
jabłko
60 g mąki
60 g jogurtu
jajko
pół łyżeczki sody oczysczonej
szczypta soli
Mąkę przesiewamy z solą i sodą. Dodajemy jajko i jogurt i wszystko razem dokładnie mieszamy. Kiedy masa jest jednolita maczamy w niej jabłko pokrojone w plasterki, tak żeby ciasta było na nich dosyć sporo. Na rozgrzanej patelni smażymy jak placki do momentu aż się porządnie zarumienią (pęcherzyki powietrza mogą się nie pojawić).
Żar lał się wczoraj z nieba. Było tak gorąco że ciężko było zasnąć. Jak poszłam spać około 2-3 to wstałam bardzo wcześnie, a nawet nie czuję się jakkolwiek zmęczona. Od tego całego upału w nocy uratowała mnie burza, która swoją drogą dopiero przed chwilą się skończyła.
Rozmawiałam wczoraj z mamą i znów wrócę do jeździectwa !
Jabłko w cieście <3 :) pychotka
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam jeździć konno.
To musiało być pyszne, innej opcji nie ma :)
OdpowiedzUsuńJakie grubaski :) Wspaniale wyglądają.
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie, że przepis zapisuję i w najblizszym czasie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńGenialne zdjęcia... Przepis zapisałam :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować w takim razie jak są takie dobre :)
OdpowiedzUsuńJak ja żałuję, że kiedyś zaprzestałam jeździć konno :(
ja pragnę choć kropli deszczu i burzy ,a tu nic - gorąco !!
OdpowiedzUsuńjabłuszka zrobię na 100% , pycha ! *-*
Podoba mi się to jabłuszko :) No i syrop klonowy, pycha !
OdpowiedzUsuńJa robiłam takie kiedyś na śniadanko :) chyba nawet też jest u mnie przepis, pyszne są, wprost rozpływają się w ustach, otak! :)
OdpowiedzUsuńJakie pulchne! Pycha!
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa, jabłko w cieście :D Mniaam.
OdpowiedzUsuń