pieczona polenta z musem bananowo-jabłkowym i herbatnikami oraz kremem ovo maltine |
przepis /1 porcja/
60g kaszy kukurydzianej
2 szklanki mleka lub wody
6 herbatników
kopiasta łyżka musu, dżemu lub kremu
trochę masła do wysmarowania formy
Kaszę gotujemy na mleku lub wodzie do wchłonięcia całego płynu. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem obsypujemy połową pokruszonych herbatników i przelewamy do niego połowę lekko wystudzonej kaszy, kładziemy nasze 'smarowidło' przykrywamy resztą kaszy i posypujemy pozostałymi herbatnikami. Zostawiamy na noc do ostygnięcia w lodówce lub na blacie. Rano pieczemy ok. 20-25 minut w 180 *C.
to zdjęcie jest bardzo fajne, mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńSmaczne to śniadanie, tak jeszcze polenty nie próbowałam. Banan i jabłko i wszystko staje się lepsze <3
wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda - banan i jabłko to smak dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńTy masz zawsze tutaj te kremy o tych pięknych i tajemniczych nazwach!' D
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńCo to za krem?
Przyłączam się do pytania! :)
Usuńczekoladowy, ma mnóstwo witamin, a w smaku jest nawet lepszy niż nutella. Niestety kupiłam go za granicą :<
UsuńHm brzmi i wygląda pysznie, nie narzekaj na zdjęcie, bo jest ok :)
OdpowiedzUsuńPodzielisz się przepisem?:)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zapiekanej polenty, a Twoja wersja do mnie przemawia :)
gotowałam 4 łyżki kaszy kukurydzianej na 2 szklankach wody, aż do zgęstnienia potem przełożyłam połowę kaszy do naczynka wysypanego herbatnikami położyłam mus potem znów kaszę i posypałam ciastkami :) Piekłam jakieś 20-30 min w 180*C
UsuńTen krem ciekawie brzmi :D Całość prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńNie zapiekałam jeszcze polenty :O Ale z tym musem to musiało być niebo !
OdpowiedzUsuńooo u mnie dziś też polenta;) a cóż to za krem??
OdpowiedzUsuń